Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. Wat voor soort panelen je nodig hebt, hangt af van factoren zoals het type dak, de hellingshoek van het dak en de oriëntatie ervan. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten zonnepanelen die je kunt kiezen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een soort van fotovoltaïsche panelen die worden gebruikt om directe zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Ze worden voornamelijk gebruikt op huizen en gebouwen, maar kunnen ook op voertuigen worden geïnstalleerd, zoals campers en boten. Zonnepanelen werken door het aansluiten van hun positieve en negatieve polen aan een apparaat dat de energie omzet in stroom, zoals een batterij of een inverter.

De verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, en elk type heeft zijn eigen voordelen. De twee meest populaire types zijn monokristallijne en polykristallijne panelen. Monokristallijne panelen zijn gemaakt van één stuk kristal, terwijl polykristallijne panelen bestaan ​​uit vele kleinere kristallen.

Monokristallijne panelen:

– Meest efficiënte type
– Vrij duur
– Werkt goed in alle weersomstandigheden
– Kan gebruikt worden in omgevingen met hoge temperaturen (zoals de Sahara)

Polykristallijne panelen:

– Minder efficiënt dan monokristallijne panelen, maar nog steeds relatief efficiënt
– Goedkoper dan monokristallijne panelen
– Werkt minder goed bij extreme temperaturen (both warmte en kou)

Wat voor soort materiaal wordt er gebruikt voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, maar de meeste panelen die tegenwoordig worden gebruikt, zijn gemaakt van monokristallijn of polykristallijn silicium. Andere materialen die worden gebruikt in mindere mate om zonnepanelen te maken, zijn cadmiumtelluride (CdTe) en amorfe silicium (a-Si).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *